Cemaatler ve Tarikatlar Nasıl Ortaya Çıktı? | Enine Boyuna / Habertürk | 19 Temmuz 2018


FETÖ ile yoğun mücadele, Adnan Oktar grubuna operasyonlar cemaatler ve tarikatlar konusunu Türkiye’nin gündeminden düşürmüyor.

Cemaatlerin ve tarikatların dindeki yeri ne? Nasıl ortaya çıktılar, modern hayatta nasıl dönüşümler geçirdiler? Cemaatlerin ve tarikatların toplumsal işlevleri ne? İnsanlar hangi nedenlerden dolayı bu oluşumlara yöneliyor? Devletin cemaatler ve tarikatlarla kurduğu ilişki nasıl olmalı? Denetim mekanizmaları nasıl oluşturulmalı?

Buse Biçer sordu ilahiyatçı ve akademisyenler Prof. Dr. Hilmi Demir, Prof. Dr. Caner Taslaman, Prof. Dr. Servet Bayındır, Prof. Dr. Mustafa Öztürk, sosyolog Doç. Dr. Vehbi Başer ve psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Enine Boyuna’da yanıtladı.

1 yorum:

  1. Doç Vehbi Başer hocamın tarikatların yok sayılmasının Cumhuriyetle olduğu yer altına çekildikleri görüşüne katılmıyorum.Sanki sadece Cumhuriyet bunları zaptı rapt altına almış daha evvel kafalarına göre takılabiliyorlarmış gibi anlatımı tarihi gerçeklere uymuyor. 2mahmut döneminde tarikat ve ürünü softalar fese karşı olup yavur padişah söylemine kayınca 2.Mahmut Bunları gayet güzel disipline etmeye başladı sonderece otoriterdi ,Torunlarından 2.Abdülhamid devrinde de Tarikatların din adamlarının her hareketi söylemi hafiiye ve jurnalciler taraından takip edildi En ufak Jurnalle akla mantığa uymayan iddialarla Nakşiler dahil Sürüldüler ,taınları kesildi uasılsız idialarla birbirlerini jurnalledikleri de osmanlı arşivlerinde belgeli,orada da para ve makam karşılığı kullanıldılar .Üstelik Hocamı dediği Osmanlıda camiler sabaha kadar açıktı da gerçekle bağdaşmıyor. her camide Cuma namazı dahi kılamazdınız ,izne tabiydi.Hocam ya Osmanlıda tarikatlar adlı eseri okumamış ya da unutmuş olmalı ,2.Abdülhamide yazılan medreseler konusundaki lahiyanın Tahlili adlı Ramazan balcının eserini de okumasını tavsiye ederim. Orada Abdülhamid de Medreseleri düzeltmeye teşebbüs etmediğini kaderine taerk ettiğini ,Onları ıslah etmenin imkansızlığını gördüğü için ihtiyaç olan konularda adam yetişdirmek için başka okullar açtığını mereselerde ders geçmeyi de kaldırarak ,atılmadan yılalrca yurtlarda medreselerde kalan softanın askelik yapmama ayrıcalığı karşısında uslu udrun da ne halt ederseniz edin diye terk edildiklerini okuyabilirisniz. Ama Cumhuriyetin Osmanlı savaş tazminatı,Savaş artığı sakat çocuk kadın bakiye kalanlarla borçla eğitimsizlikle hastalıklarla ve o moralle bunlarla uğraşacak zamanı da elemanı da yoktu ,onun için halının altına 200-3000 yıl süprülen ürünü beşik üleması ile Anamı .......en kadı kime kime şikayet edeyim atasözünü ürettiren adamların hiç mi suçu yok Kuranı tefsir ve tercüme etmiyen adamlarla idare edilen tarikaltlarla osmanlı da uğraşabildiği kadar uğraştı miras olarak da Cumhuriyet uğraşmak zorunda kalmıştır.

    YanıtlaSil